Vi startade till Hailuoto kl 3.30 på fredagmorgon.

Vi hade 750km att köra med en krok till Borgnäs för att plocka upp Erkki Salento som kom med som överdomare. Vi siktade på att hinna till färjfästet  till kl 13.30 då färjan avgick  för att vara framme i god tid på Hailuoto. Tidtabellen höll och alla var på gott humör, också Bigge!

Lördagmorgon släpptes 13 hundar vid 8-tiden, på var sitt område, för att visa sina bästa sidor  på harjakt.

Sedan kunde ca 50 ´turister` som kommit till tävlingen för att följa med prestationerna ta i tu med dagsprogrammet.

Det var möjligt att följa hundarna på internet. Man fick på displayen upp en karta över området som hunden jagade på. Sedan uppstod ett lila streck då hunden rörde sej och då den skällde förvandlades strecket till rött. Det här gjorde att man hela tiden visste hur varje hund jobbade. Det gjorde att man upplevde ett alldeles annorlunda spänningsmoment än det annors hade varit möjligt att uppleva.

Turisterna fick också åka ut i terrängen för att lyssna på hundarna. Vi tog oss i närheten av jakten,men var noga med att inte störa hundarnas arbete, och ett par gånger lyckades vi vara på rätt ställe för att få lyssna till intensivt drev.

Här ser man hur öronen är skärpta!

Det hade ordnats med mat på vägen. Ena dagen var det öns martor som ställt upp och kokat soppa  som serverades i en av öns 6 älgjaktlags nya jaktstuga.

Andra dagen grillade vi korv i en laavu.

Så på turisterna gick det ingen nöd.

Det var roligt att träffa mänskor med samma intresse för beaglen som man själv har, att prata om jakt och hundar och glädjas för dem som klarade sej bra och oroa sej för dem som den här gången inte klarade sej så bra.

Bigge var i toppen skick och det märktes! Han var ivrig och alert och fick upp haren snabbt . Han fick ihop 75 minuter drev på första etappen och 40 minuter på andra. Det här gav en 2:a i resultat för första dagen och han låg på 8:e plats då dagen var slut.

Söndagen inleddes på samma sätt. Snabba upptag på båda etapperna och sedan 92 och 88 minuter drev. Det här gav en 1:a som resultat och då alla hundar sent om sides var infångade låg Bigge på 6:e plats.

På länken nedan kan du klicka upp resultatet för hela tävlingen

www.p-pbeagle.com/ajovoittaja2009/tulokset.html

Så var det dags för prisutdelning. Pokaler i mängder, stora och glittrande och naturligtvis fick vinnaren, Sakin Seili, de vackraste och blankaste! Och dem hade hon väl förtjänat efter 2 dagars fantastiska prestation!

Det var fint att vara med och det är inte alla hundar förunnat att lyckas så väl i uttagnigarna till den här tävlingen. Den här gången hade Bigge turen och nu är det bara att hoppas på att han ännu fortsätter att utvecklas som jakthund och bli ännu bättre :)